Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 14:22 - Защо да избягваме протеиновите диети
Автор: dietologmarinova Категория: Новини   
Прочетен: 35128 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageЕдин от главните основатели на този вид диети е Уилиам Бентинг, който през 1862 издава книга, в която за първи път се среща идеята, че „храни, които съдържат захар и въглехидрати трябва да се избягват“. Следва появата на много други подобни диети, като тази на „Каменната епоха“, „Диета на ескимоса“, „Диетата на зоната“ и др., в които главно се препоръчва масова консумация на белтъчини и мазнини, и почти нищожна консумация на въглехидрати. Хората, които спазват този вид диети трябва да избягват храни, като хляб, плодове, макарони, ориз, сладки и др., т.е. храни, които поне повечето от тях, трябва да определят  основата на всекидневното хранене. И обратно – позволено им е да ядат толкова месо, сирене, кашкавал, риба, морски деликатеси и др., колкото искат, без дори количествени ограничения.

 

От диетата на Аткинс, както и от повечето протеинови диети, отсъстват почти изцяло въглехидратите, нещо, което кара организма да използва вместо глюкоза (захар), мастните киселини като извор на енергия, в резултат на което се получава отделяне в кръвта на кетони. Кетоните са вещества, които подтискат чувството за апетит. Липсата на въглехидрати също има като резултат, увеличеното отделяне на вода от тялото и съответно намаляване на телесното тегло.

Трябва да се подчертае обаче, че отделянето на кетони е едно сериозно патологично състояние, което стресира химическото равенство в организма. В резултат на това могат да се появят усложнения като главоболие, виене на свят, безсилие, гадене и лош дъх в устата, а хората, които спазват такива диети се чувстват често изморени и безсилни.

 

Протеинови диети и бъбреци

Диетата, богата на белтъчини може стадийно да намали бъбречната дейност, особено при хора, които страдат от лека бъбречна недостатъчност. От голямо значение също така е и вида на белтъчините. Доказано е, че тези на месото, влошават повече бъбречната дейност, от тези на млечните продукти и от растителен произход. Американския диабетичен съюз препоръчва белтъчините да не надвишават 20% от общатата дневна консумация на храна. Количества, които стигат до 35% в комбинация със съществено отделяне на кетони, могат да навредят на бъбречната дейност.

 

Протеинови диети и кръвно налягане

Увеличената консумация на натрий (сол, месо, сирена и кашкавали, салами и др.) в комбинация с ниска консумация на фибри (плодове, зеленчуци, зърнени храни), спомага за увеличаването на кръвното налягане

 

Протеинови диети и мазнини

Тези диети подтикват високата консумация на пълномаслени млечни продукти и месо, което е свързано с високи количества мазнини  и то наситени (количествата на наситените мазнини стигат 20-25% дневно, вместо препоръчваните 10%). Както е известно съществува тясна връзка между наситени мазнини и висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания. Изследване на Американския колеж по Хранене през 2000 установи, че хора, които спазват протеинови диети за голям период от време, имат 25% повече холестерол и следователно 50% повече сърдечно-съдови заболявания.

 

Протеинови диети и лошо хранене

Отсъствието на бобени и зърнени храни, плодове, някои зеленчуци, увеличават опастността от появата на проблеми с дейността на червото, поради липсата на достатъчно количество фибри ( тези диети съдържат около 5-10гр дневно, т.е.много по – малко от препоръчваните 25-30гр). Следователно, онези, които спазват този вид диети, излагат здравето си на опасност, поради липсата на микрохранителни съставки като витамини и минерали.

 

Протеинови диети и захарен диабет

За диабетиците от тип І, съществува опасността от хипогликемия, освен всички по- горе изброени. За боледуващите от тип ІІ също не се препоръчват (въпреки, че неотдавнашни изследвания посочиха подобрение на глюкозния контрол, намаляване на триглицеридите и на телесното тегло). Консумацията на протеини, повече от 20% на ден, е свързана с бъбречно увреждане и увеличено ниво на алвумин.




Гласувай:
8



1. valben - Напълно подкрепям.
28.07.2013 17:28
Ами токсините при разграждането на месата в организма? Да не говорим за мазнините...
цитирай
2. dietologmarinova - Ако трябва да изброим всички отр...
28.07.2013 20:24
Ако трябва да изброим всички отрицателни въздействия на този вид диети върху човешкия организъм, ще ни е нужно доста свободно време...Тук са посочени само някои от най главните...
цитирай
3. yivanov - Увеличената консумация на натрий ...
28.07.2013 22:41
[quote=dietologmarinova]Увеличената консумация на натрий (сол, месо, сирена и кашкавали, салами и др.) в комбинация с ниска консумация на фибри (плодове, зеленчуци, зърнени храни), спомага за увеличаването на кръвното налягане
quote]

Правилно но с малка "модификация" на диетата може да се избегне. Просто може да се консумират растителни храни богати на белтъчини. Например варива: боб, леща и други.
Естественно това не намалява другите отрицателни ефекти на протеиновата диета.

Да прибавя към отрицателните ефекти и алергични реакции.
цитирай
4. diadokolio - Чудесно стряскане!
29.07.2013 09:19
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, че поднасяте стряскащ материал, който да доведе до замисляне.
Хармонията ни е личен стремеж и спомен в телата ни от предишните поколения.
Изневерим ли на корена си, появяват се и проблемите.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dietologmarinova
Категория: Новини
Прочетен: 125495
Постинги: 12
Коментари: 38
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031