Постинг
01.09.2013 20:05 -
Рак на гърдата и хранене
Автор: dietologmarinova
Категория: Новини
Прочетен: 9919 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.09.2013 20:16
Прочетен: 9919 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 01.09.2013 20:16
Ракът на гърдата е на второ място по честота причина за смърт сред европейките и първа такава сред боледуващите от рак като цяло. Неговото развитие започва от една клетка, претълпяла сериозна щета, която се уможава с невероятно бърза скорост, в следствие на което се образува така наречените бучки в гърдите. Осем от десет такива бучки са доброкачествени тумори, т.е. не представляват карцинома.
Кои са главните причини за появатяа на този вид рак:
Не съществува 100% сигурен начин да спрете появата на рак на гърдата, но със сигурност можете да направите някои промени в начина си на хранене и живот, така че да намалите вероятността от засягане от тази и други болести
Кои са главните причини за появатяа на този вид рак:
- Възрастта - колкото в по- напреднала възраст е жената, вероятността да развие рак на гърдата нараства
- Наследствеността - ако майка ви или сестра ви са боедували, вероятността да се разболеете и вие се увеличава
- Ако първата ви менструация е била преди 12годишна възраст и ако менопаузата ви е била след 55годишна въраст, рисковете ви нарастват
- Ако сте имали вече рак на едната гърда, съществува голяма вероятност да заболее и другата
- Контакта с химикали и радиация увеличава риска от заболяване
- Раждането след 30годишна възраст също представлява отрицателен факт
Не съществува 100% сигурен начин да спрете появата на рак на гърдата, но със сигурност можете да направите някои промени в начина си на хранене и живот, така че да намалите вероятността от засягане от тази и други болести
- Поддържайте нормално телесно тегло. Затлъстялото тяло буквално храни рака, тъй като клетките произвеждат и складирват истрогони, които са виновни за образуването на рак на гърдата
- Спортуването за поне 30минути на ден, доказано намалява риска от появата на болестта с 20-40%
- НЕ на алкохола - поне 50 са изследванията, които сочат че алкохола увеличава развитието на рака в тялото. Ако изпивате 2-3 питиета на ден, рискът да се разболеете от коварната болест се увеличава с 25%
- Консумирайте големи количества зеленчуци, отдавайки специално внимание на кръстоцветните. Намаляват истрогоните в тялото, а също притежават едно химично съединение - сулфорафан - което се бори с раковите клетки. Такива зеленчуци са зеле, репички, карфиол, броколи, брюкселско зеле и др. Консумирайте ги по възможност сурови
- Пийте зелен чай - ако изпивате около 3-4ч.ч. на ден, защитавате тялото си не само срещу засягането от рак, но и от много други болести
- Избягвайте преработените храни - предпочитайте храни богати на фибри (черен ръжен или пълнозърнест хляб), които освен че се борят срещу раковите клетки, но и ускоряват метаболизма
- Изберете "добрите" мазнини - храни богати на такива са риба, орехи, зехтин и др. Избяхвайте мазнини като слънчогледовото олио (особено пърженото), маргарин, мас, чисто масло и др.
- Консумирайте соя - изофлавоните, съдържащи се в нея, предотвратяват образуването на ракови клетки
- Хранителни добавки - приемайте витамини А, Е, Д, Ц, които са много важни в засилването на имунната система като цяло
- Избягвайте животинска храна - изследване на университета в Харвард върху 90 000 жени, доказа че консумацията на месо и месни продукти, увеличава риска от заболяване от рак на гърдата с 50%. Дневната ви консумация трябва да се състои предимно от сурови плодове и зеленчуци
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 91
Архив